woonschip de Ouwe Piet

Frisse start voor oude heer.

Egbert-Duijn-Levantkade-9
Egbert-Duijn-Levantkade-10
Egbert-Duijn-Levantkade-11
Egbert-Duijn-Levantkade-2
Egbert-Duijn-Levantkade-3
Egbert-Duijn-Levantkade-8
Egbert-Duijn-Levantkade-5
Egbert-Duijn-Levantkade-7
Egbert-Duijn-Levantkade-12
Egbert-Duijn-Levantkade-26
Egbert-Duijn-Levantkade-13
Skûtsjesilen

De Ouwe Piet is een Luxe Motor uit 1903 (Antwerpen). Voordat M&S het schip kochten was het jarenlang volgschip voor de Jonge Jan, het Skûtsje van Franeker . Ouwe Piet was bij uitstek geschikt om op te verblijven met groepen. Op het grote voordek kon een tent geplaatst worden om droog naar de wedstrijden te kijken. Op het achterdek gaf het overstek van de dak een beschutte plek buiten. Binnen was het schip basic en straalde het een clubhuis-gevoel uit.

M&S werden verliefd op de sierlijke lijn en de uitstraling van het schip aan de buitenzijde. 

Bij de start van het werk is het schip volledig kaal gemaakt, waardoor er mogelijkheid was om het schip aan de binnenzijde volledige naar wens in te delen. Hierbij kwam de prachtige ‘whale-tail’ achterzijde tevoorschijn, waar uiteindelijk twee unieke slaapkamers van gemaakt zijn.

Egbert-Duijn-Levantkade-20
Egbert-Duijn-Levantkade-22
Egbert-Duijn-Levantkade-23
Egbert-Duijn-Levantkade-21
Egbert-Duijn-Levantkade-29
Egbert-Duijn-Levantkade-28
Egbert-Duijn-Levantkade-27
Maatpak

Een speelse strakheid zorgt voor een verzorgde woning in de buik van dit schip dat past als een maatpak voor dit gezin.

Voor M&S was het belangrijk om vanuit het ruim op laagdrempelige wijze toegang te hebben tot het dek . Dit is gelukt door een grote ‘patiotrap’ met een verlaagd dekterras toe te voegen, die bovendien extra daglicht en uitzicht naar buiten oplevert. Ook zijn er zes grote dakramen in het dek geplaatst, waardoor de woonruimte heerlijk licht is. Het schip is opgedeeld in vijf zones: de stuurhut als ‘loungeplek’, het achterschip voor de kinderen, het middenschip als keuken en leefruimte, een gang naar het voorschip met verschillende werkplekken en een logeerkamer en tenslotte het voorschip: de masterbedroom met open badkamer. De hoogte en vorm in het voorschip maken deze plek royaal en licht. 

De entree gaat via het deels overdekte achterdek naar de stuurhut. Het achterdek biedt contact met de kade en heeft een beschutte eettafel met avondzon. De stuurhut heeft een rustieke houten uitstraling. In de hoek zit een verhoogde tafel voor uitzicht naar buiten. Daarnaast is er plek voor twee luie stoelen om boeken te lezen. Sander is uitgever en in dit gezin spelen boeken een grote rol. Via een licht roze trap kom je in de woonkeuken die verbonden is met de woonkamer. Vanuit de woonkeuken kun je naar het achterschip, het domein van de kinderen. Hier kom je binnen in een lounge, hang en gameplek waar ook toilet, badkamer en techniek zich bevinden. De sfeer in dit domein van de kinderen is stoer en uitdagend. De blauwe badkamer en de grafitti-kunst in het toilet geven kleur. In de kont van het schip zijn 2 slaapkamers gemaakt. Je kunt er klimmen in een hoog bed met erachter een studeerplek met een dakraam erboven. Er is ruim plek voor speelgoed, boeken en kleding terwijl het vloeroppervlak relatief klein is. De keuze om de slaapkamers compact te houden, en de lounge van de broers royaal te maken zorgt voor een gezamenlijke plek die ze kunnen gebruiken voor logees of om te relaxen.

M is een echte zwemmer en sinds ze op de Ouwe Piet woont zwemt zij het hele jaar door. De jongens hebben het geliefde platteland van Rijpwetering ingeruild voor de Levantkade in de grote stad en zijn inmiddels erg gelukkig. Bovendien heerst op het KNSM eiland een fijn buurtgevoel en voelt het soms bijna dorps aan. 

Door slim om te gaan met de keuze van materialen en producten zijn aanzienlijk kosten bespaart op de totale verbouwsom. De sfeer en de afwerking zijn een leuke gezamenlijke zoektocht geworden naar iets dat precies klopt. De betonplex keuken straalt ‘luxe met een knipoog’ uit. De multiplex meubels in compacte ruimtes zorgen voor ontspannen luchtigheid. In de badkamers zijn laboratorium-kranen gebruikt en standaard witte tegels met een roze voeg. 

Het schip is uitstekend geïsoleerd en voorzien van vloerverwarming. De installatie is voorbereid op een warmtepomp en het dak van het stuurhuis biedt als er budgetair weer ruimte is plek voor pv(t) of solar panelen. 

opdracht

Woonboot, Levantkade, Amsterdam

opdrachtgever

Particulier

ontwerpteam

Egbert Duijn architect+

bouwer

De Onrust, Heerenveen en Enne de Vries

fotograaf

nieuwsgierig? ― © Egbert Duijn